Hout

Hout is er in alle soorten en maten. Voor houtdraaien zijn veel mooie en tropische houtsoorten beschikbaar. Voor speelgoed en keuken gerei is beuken vaak de beste keus. Maar er zijn ook andere fijne houtsoorten die je niet zo snel tegenkomt of over het hoofd ziet. Ik kreeg bijvoorbeeld per toeval de beschikking over een hele partij Meelbes. Ideaal hout voor allerlei projecten bleek later. Ook bekendere binnenlandse andere soorten als eiken, berk en kastanje zijn prima om te mee te werken. Notenhout en alle fruit soorten zijn prachtig om te bewerken. Juiste de  "vreemde"  stukken met  uitlopers, vergroeiingen of worteldelen leveren mooie houtnerf structuur op in je werkstuk.

 

 

Appelhout
Appelhout
Meelbeshout
Meelbeshout
Olijfhout
Olijfhout

Recycled Wood

Je kunt voor je projecten hout aanschaffen bij de houthandel , het DHZ-center in de buurt of bij speciaalzaken als bijvoorbeeld de Arnhemse Fijnhout Handel. Dat kan flink in de papieren lopen. Zeker als je net begint en je van alles wilt proberen. Er is echter een prima alternatief, nl. gebruikt hout. Meubels worden weggedaan omdat ze uit de mode zijn of defect. Prima hout dat je in de vorm van tafels, kasten, bedden, e.d. makkelijk vindt bij je kennissen op zolder of bij de kringloopwinkel. Ook Marktplaats is daarvoor een uitstekende leverancier.

 

Het hout is goed gedroogd, van prima kwaliteit en betaalbaar/gratis.  Ik heb al verschillende projecten gedaan met oude meubels en ze komen altijd goed uit de verf. 

 

Soorten

Bijzondere en tropische houtsoorten zijn prachtig om te draaien. Zeker voor pennen en andere kleine werkstukken, zijn er verschillende prachtige houtsoorten te verkrijgen. Maar let op.... Sommige zijn irriterend voor ogen en luchtwegen. Dus zorg altijd voor goede stofafzuiging en gelaatsbescherming.

In onderstaande overzicht de houtsoorten waarmee ik inmiddels ervaring heb opgedaan.

 


Leer

Net als hout is leer geweldig materiaal om mee te werken. Het leersoort, de dikte, de soepelheid en kleurvastheid geven oneindig veel mogelijkheden.

Ik probeer daar enigszins in de voetsporen te treden van mijn grootvader, overgrootvader en betovergrootvader, die allen schoenmaker waren.

 

Ik maak gebruik van nieuw leer, recycled leer of soms nog leer dat uit de erfenis van Opa komt.